Het 4-stappenplan voor een gestructureerd leven
23 juni 2020 
3 min. leestijd

Het 4-stappenplan voor een gestructureerd leven

Een chaotisch leven waarin je vaak van alles kwijt bent, vliegt van de ene naar de andere afspraak zonder een duidelijk systeem. Of een geordend leven waarbij alles in jouw leven een vaste plek heeft, je werkt met een agenda waarin al je afspraken staan genoteerd. Leef jij in orde, chaos of een beetje van beide?

Wat het antwoord ook is, ik kan je verzekeren dat een leven met orde, structuur, overzicht, rust en regelmaat zullen bijdragen aan een gezonde levensstijl.

In dit artikel deel ik met jou het stappenplan als je de chaos achter je wilt laten en je er klaar voor bent om meer orde en structuur in je leven te brengen.

Hoe plan ik?

Plannen voor mij persoonlijk is een must in mijn leven. Ik plan alles wat er te plannen valt. Van voedingsschema, sportmomenten tot me-time en huishoudelijke taken. Saai? Wellicht klinkt het zo. Maar voor mij levert het de gewenste uitkomsten op. Het creëert rust en regelmaat. Ik kan beter anticiperen op veranderingen en daarnaast zorgt het voor het behoudt van een gebalanceerde levensstijl.
Ik ben er dagelijks mee bezig en hou ervan om systemen en patronen in te bouwen die mijn leven makkelijker maken. Want dat is één van de belangrijkste redenen in het algemeen waarom we plannen. Het maakt ons leven eenvoudiger, makkelijker, lichter en duidelijker. Dat zorgt ervoor dat we in de drukte van alledag onszelf op de eerste plek kunnen zetten, een lekkere maaltijd kunnen koken voor het gezin of er sneller bewust van zijn wanneer we ontspanning nodig hebben.

In dit artikel geef ik je het stappenplan welke ik heb ontwikkeld als je wilt beginnen met plannen maar geen idee hebt hoe ju nu meer orde en structuur aanbrengt in je dagelijks leven.

Stap 1: Waarom plannen?

Alles, maar dan ook alles begint met bewustwording. De eerste stap, of eigenlijk moet ik zeggen: de eerste vraag die je jezelf wilt stellen is: “Waarom wil ik plannen?”

 • Is dit voor meer rust in het gezin?
 • Is dit om jezelf meer ruimte te geven voor ontspanning?
 • Is dit om inzichtelijk te krijgen waar jouw valkuilen liggen?
 • Is dit om een gezonde levensstijl op te bouwen?
 • Is dit om het huishouden op orde te krijgen?
 • Is dit omdat je meer water wilt drinken?

Het kan van alles zijn. Vraag jezelf dus goed af waarom je meer structuur wilt ervaren in je leven en wat een planning daaraan kan bijdragen.

Stap 2: Wat wil je plannen?

Heb je een duidelijk antwoord op stap 1? Dit kunnen natuurlijk ook meerdere antwoorden zijn. Bekijk dan eens in welke categorie deze antwoorden vallen. Gezin, financieel, werk, huishouden, voeding, beweging, ontspanning, gezondheid, positieve mindset.

Bepaal nu voor jezelf één, maximaal twee categorieën waar jij je de komende tijd op wilt focussen. Op welk gebied van jouw dagelijks leven ervaar jij nog teveel chaos? Wat verloopt altijd stroef? Wat laat je vaak schieten wat wel zou moeten gebeuren?

Stap 3: Wat is je doel?

Vervolgens ga jij bepalen wat je doel is op dit gebied. Heb je gekozen voor de categorie ‘voeding’? Bedenk dan eens goed wat je graag wilt bereiken? Wees zo specifiek mogelijk in het formuleren van je doel. Hier geef ik je twee voorbeelden:

Don’t: Ik zou wel gezonder willen leven.

Do: Ik wil minimaal 4 keer per week gevarieerde en verse maaltijden koken.

Don’t: Ik zou minder willen snoepen.

Do: Ik wil iedere dag een gezond tussendoortje eten die ik zelf heb gemaakt.

Stap 4: Welke stappen?

Je weet waarom je wilt gaan plannen, welke categorie dit bevat, je hebt een duidelijk doel voor ogen. En dan nu komt het toverwoord: Plannen!

Bepaal nu welke stappen jij ga zetten om je doel te bereiken.

Stel dat je dus hebt opgeschreven dat je minimaal 4 keer per week gevarieerde en verse maaltijden wilt koken. Welke stappen komen hier dan bij kijken om dit daadwerkelijk uit te voeren?

Welke eerste kleine stap ga je zetten? Een voorbeeld:

 • Ik ga op zoek naar een weekplanner
 • Ik selecteer allerlei gezonde recepten
 • Ik bepaal een vaste boodschappendag
 • Ik bepaal op welk moment van de week ik welke recepten ga eten en deze vul ik in op de weekplanner
 • Ik bepaal op welk tijdstip ik deze recepten ga koken

Kortom. Je plant alle taken in die bijdragen aan het behalen (en in dit geval ook: behouden) van je doel.

Eerst de uitkomst dan de acties

We plannen voor resultaat. We plannen om iets te bereiken. We plannen met een duidelijk doel. Maar in mijn omgeving zie ik dat dit vaak wordt vergeten en we fancy to-do lijstjes hebben met 100 verschillende taken die alleen al in mijn brein voor chaos zorgen.

De tip om succesvol te plannen is om eerst naar de uitkomst te kijken en vervolgens plan je de taken/acties die bijdragen aan het behalen van deze uitkomst.

Wist je dat ik een handige tool heb ontwikkeld waarbij je direct meer structuur in je leven kunt brengen? Doe de fit lifestyle test en ontdek binnen 5 minuten hoe gezond jouw huidige levensstijl op dit moment is.

Over de schrijver
Wij van Believe in helpen vrouwen op de meest effectieve manier een gezond gewicht te laten bereiken en vooral ook te behouden. Dit doen wij fysiek (groepstrainingen, small group trainingen, personal training) en digitaal (cursussen, blogs, video's, webinars). Laat je inspireren en zet jezelf en je gezondheid op nummer 1.
Reactie plaatsen