Succesvol en gezond afvallen met 6 praktische tips
25 juni 2020 
6 min. leestijd

Succesvol en gezond afvallen met 6 praktische tips

Helaas zie ik het nog te vaak om mij heen. Vrouwen die snel en makkelijk hun kilo’s kwijt willen. Ze gaan op een streng dieet, volgen een detox programma of slikken afslankpillen die het metabolisme verhogen. Het zijn quick fixes oftewel korte termijn oplossing.

Als jij gezond, succesvol en verantwoord wilt afvallen komt er meer bij kijken dan het volgen van een sapkuur in zes dagen. Wanneer je de kilo’s eraf wilt houden zal je op zoek moeten gaan naar een vernieuwde levensstijl. Je zal een proces doorlopen welke nooit eindigt en je met vallen en opstaan steeds meer over jezelf en je lichaam te weten komt. Je vervangt ongezonde gewoontes voor gezonde gewoontes. Je vervangt een avond bankhangen voor een sportmoment. Je ruilt je cravings in voor beloningsmomenten.

Er is één vuistregel wanneer je succesvol wilt afvallen. En dat is het creëren van een negatieve energiebalans. Dit betekent dat jij ervoor wilt zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je binnen krijgt.

Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je de juiste stappen zet om op een gezonde en verantwoorde manier die kilo’s kwijt te raken.

1. Neem je verantwoordelijkheid

Afvallen begint bij de juiste mindset. Wat heb je ervoor over om op je gewenste gewicht te komen? Wil je het echt? het sleutelwoord hierbij is: ‘verantwoordelijkheid’. Alleen jij bent namelijk verantwoordelijk voor jouw lichaam. Let eens op je huidige gewoontes. Wat eet je allemaal op een dag? Wat koop je voor producten in de supermarkt? Hoe vaak snoep je? Hoe vaak beweeg je op een dag? Sport je intensief? Neem je tijd voor jezelf om te ontspannen? Wees eerlijk tegen jezelf en kijk eens goed naar je huidige gewoontes. Ik weet zeker dat je veel kunt verbeteren. Durf dan ook je verantwoordelijkheid te nemen en zet de juiste stappen naar nieuwe, gezonde gewoontes.

2. No stress

Een gezonde dosis stress is goed voor iedereen. Wanneer je echter veel stress in je leven ervaart is het haast onmogelijk om af te vallen. Stress door relatieproblemen, geldkwesties, werkissues, overvolle agenda’s en ga zo maar door. Wanneer je regelmatig stress ervaart produceert je lichaam het hormoon: cortisol. Wanneer er teveel cortisol in je lichaam circuleert kan dit vele processen in je lichaam verstoren zoals een verhoogde cholesterol waarde, een verstoorde hormoonbalans, hart -en vaatziekten en een verhoogde kans op meer opslag van vet rondom je middel. Het is daarom van belang om de juiste mindset te ontwikkelen alvorens je besluit om serieus die overtollige kilo’s kwijt te raken. Ben je volledig toegewijd aan het afvalproces? Dan zorg je ervoor dat stress nihil blijft. Als je je cortisol waarde wilt stabiliseren is het van belang om:

 • veel groenten en fruit te eten
 • voldoende nachtrust te hebben
 • omega-3 rijke producten te eten, denk aan vette vissoorten zoals paling, makreel en harig of aan plantaardige bronnen zoals walnoten en lijnzaad
 • Op te passen met snelle suikers (deze vindt je onder andere in frisdrank, snoep, koeken, junkfood, witte pasta, rijst en brood)

3. Stel het juiste doel

Zoals ik eerder in het artikel beschreef is een korte termijn oplossing niet hetgeen waar je naar op zoek bent. Heb jij als doel gesteld om 10 kilo af te vallen in een maand? Met een crash dieet geef ik je een grote kans dat het je nog lukt ook. Maar is dat echt de manier waarop je wilt afvallen?

Je hebt vast wel eens gehoord van het jojo effect. Je lichaam gaat namelijk in een reservestand op het moment dat jij zo weinig voedingsstoffen aan je lichaam geeft. Wanneer het moment komt dat je dieet voorbij is en je ‘normaal’ gaat eten dan zit je lichaam nog altijd in de reservestand. Voedingsstoffen zullen dan sneller worden opgeslagen als vet in het lichaam waardoor je vaak ziet dat vrouwen juist weer meer aankomen dan voordat ze het dieet startte. Wat is nu dus echt je doel? Kies jij voor een doel waarbij je op de lange termijn veel meer baat hebt of een korte termijndoel welke constant het jojo-effect met zich meebrengt?

Om het juiste doel voor vandaag te stellen zal je eerst moeten bedenken waar je over 1 jaar wilt staan. Stel voor jezelf dus een 1 jarig doel op, en werk vanuit daar terug. Wat wil je het allerliefste bereiken? Een optimale gezondheid? Een gezonde levensstijl voor het hele gezin? Jouw gezondheid vanaf nu altijd op nummer 1 zetten? Je hebt nu je 1 jarig doel geformuleerd. Werk vanuit daar terug naar een 6 maanden doel. Dit komt al een stuk dichterbij. Wat wil je hebben bereikt over 3 maanden? Wil je 10 kilo afvallen? Barsten van het zelfvertrouwen? Een mooie en strakke buik?

Werk nu terug naar een maanddoel. Wat wil je deze maand hebben bereikt? Misschien wil je nog maar 1 snoepmoment per week of wil je 2 kilo afvallen? Wil je een coach inschakelen die jou helpt bij het afvallen? 5 nieuwe en gezonde recepten zonder snelle suikers leren bereiden? Van het maanddoel gaan we terug naar het weekdoel. Welke stappen kan je deze week zetten om dichterbij je 1 jarig doel te komen? Stel als weekdoel bijvoorbeeld dat je 2x per week intensief gaat sporten of minimaal 4 suikervrije maaltijden eet. En als laatste raad ik je aan om iedere dag een klein stap te zetten naar je 1 jarig doel. Zo blijf je iedere dag bewust bezig om op een gezonde manier af te vallen. Voorbeelden van dagdoelen:

 • Ik wil vandaag alleen maar water drinken
 • Ik wil vandaag 1 uur sporten
 • Ik wil vandaag 30 minuten achter elkaar stevig doorwandelen
 • Ik wil mij vandaag meer verdiepen in een gezonde levensstijl
 • Ik wil vandaag de tijd nemen om minimaal 10 minuten te mediteren
 • Ik wil vandaag een gezonde maaltijd op tafel zetten

Afvallen is nooit het doel op zich. Gezondheid wel. In het commitment programma leren wij jou hoe je gerichte doelen formuleert die in lijn staan met jouw levensstijl.

4. Stop met het eten (en drinken) van snelle suikers

Precies zoals het hierboven staat. STOP met het eten van suikers. Suikers zijn ontzettend verslavend en maken meer kapot dan je lief is. Ban alle frisdranken, snoep, koekjes, chips, taartjes, snacks en fastfood uit je leven. En eet pasta, rijst, aardappelen en brood met mate.

Ik hoor je nu denken. ‘Wat kan ik dan nog wel eten als in al deze producten snelle suikers zitten?’

Maar geloof me, er zijn zoveel heerlijke en gezonde producten die je kunt eten en die ervoor zorgen dat jouw lichaam meer energie krijgt.

 • Eet meer fruit
 • Eet meer groenten
 • Eet meer gevogelte (kip/kalkoen)
 • Eet meer vette vis (makreel/haring)
 • Drink meer water
 • Drink meer groene thee

Als je van het bovenstaande rijtje meer en meer een gewoonte gaat maken en dit gaat implementeren in je levensstijl dan zul je merken dat er een wereld voor je opengaat. Je energielevel schiet omhoog, je huid straalt en dat koekje wat je af en toe nog neemt smaakt opeens wel heel erg zoet.

5. Beweeg zowel actief en passief

Hmm…..actief en passief sporten? Met actief sporten bedoel ik natuurlijk fitnessen, hardlopen, bootcampen en noem maar op. Voor een gezonde levensstijl is het van belang dat je minimaal 2x in de week intensief sport.

Naast actief sporten kun je ook passief sporten. Hiermee bedoel ik naar meer mogelijkheden zoeken om te bewegen in het dagelijks leven. Heb je een zittend beroep? Neem dan de trap in plaats van de lift of ga een verdieping hoger naar het toilet. Wanneer je je tanden poets voer een paar squats uit. Ga lekker dribbelen voor de TV en doe lopend je boodschappen. Verzin manieren om in je dagelijks leven passief in beweging te komen.

2x per week intensief sporten is helaas niet genoeg. met iedere dag minimaal 30 minuten achter elkaar bewegen kom je al een heel eind.

6. Plan een week vooruit

De laatste tip om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen is om je week vooruit te plannen. Neem bijvoorbeeld op zondag even 30 minuten de tijd en pak je agenda erbij.

Bekijk je week en kies 2 momenten uit wanneer je deze week actief gaat sporten. Pak een lijstje erbij en bedenk wat je allemaal wilt eten deze week. Je maaltijden vooruit plannen is van cruciaal belang om om te vallen. Laat je het van het moment afhangen dan ben je al te laat en pak je vast en zeker die diepvriespizza. Maak dus een eetschema voor komende week en maak dan ook meteen een boodschappenlijstje. Onze weekplanner kan je hierbij helpen.

Plan een middag of avond helemaal voor jezelf. Na een drukke werkweek en 2 sportmomenten heb je dat zeker verdient. Beloon jezelf met een lekker gezichtsmasker en een leuke film. Meteen een goed moment voor dat ene snoepmomentje in de week.
Verantwoord afvallen begint dus bij verantwoordelijkheid durven nemen. Kies de juiste doelen en zet jezelf voor 100% in. Een gezonde levensstijl opbouwen kost tijd en je zult moeten accepteren dat het afvallen niet altijd even snel gaat dan je zou willen.

Hecht waarde aan een optimale gezondheid en een hoge levenskwaliteit.

Commitment

Ben jij toe aan een positieve, gezonde en energieke verandering in je levensstijl? Maar vind je het toch lastig om met bovenstaande tips zelf aan de slag te gaan? In september starten wij weer met ons commitment programma. Met een kleine groep gelijkgestemde vrouwen werk jij gedurende 6 weken aan het creëren van een sterk fundament en een nieuwe levensstijl.

Small group trainingen, groepsmeetings, lichaamsmetingen, coachingscalls en voedingsanalyses. Alles zit bij dit programma inbegrepen om weer terug in jouw gewenste shape te komen.

Over de schrijver
Wij van Believe in helpen vrouwen op de meest effectieve manier een gezond gewicht te laten bereiken en vooral ook te behouden. Dit doen wij fysiek (groepstrainingen, small group trainingen, personal training) en digitaal (cursussen, blogs, video's, webinars). Laat je inspireren en zet jezelf en je gezondheid op nummer 1.
Reactie plaatsen