De Strijd van Moeders: Gezinsleven, Werk en de Wens om te Sporten
15 augustus 2023 
in Sport
2 min. leestijd

De Strijd van Moeders: Gezinsleven, Werk en de Wens om te Sporten

Sinds een maand kan je op de website bij Believe in een Fit Lifestyle Check doen. Aan de hand van de check schrijf ik een persoonlijk adviesplan. Nu heb ik inmiddels meer dan 35 adviesplannen geschreven en wat mij opvalt is dat veel moeders voelen dat er gewoonweg geen tijd is om te sporten.

Reden genoeg dus om hier een blogartikel aan te wijden zodat we meer tijd voor onszelf en onze gezondheid gaan inplannen.

Herken je dit?

  • Je wilt wel sporten, je weet ook dat het goed is voor je maar hier een uurtje voor vrij maken voelt als een onmogelijke taak binnen het drukke gezinsleven.
  • Je hebt geen idee waar je moet beginnen nu je al een tijd niet meer hebt gesport.
  • Je weet niet zo goed wat je lichaam aankan en daar voel je je onzeker over.
  • Je ziet regelmatig van die fitte moeders, bijna iedere dag sporten en dat maakt je nog onzekerder om je aan te sluiten bij die outdoor organisatie of sportclub.
  • Je voelt jezelf iedere week weer falen omdat je het leven niet op orde lijkt te hebben.

We moeten presteren

De prestatiemaatschappij zit ons dan ook onder de huid. We moeten steeds meer van onszelf. Een mooi huis, een goede opvoeding, er goed uitzien, alle feestjes en verjaardag mogen we zeker niet missen. Het huis moet schoon en netjes, je wilt een goede relatie, je hebt verplichtingen op je werk, je wilt je vriendinnen regelmatig zien, die laatste serie wil je niet missen, je wilt in het weekend leuke dingen doen met je kinderen en zo kan ik nog wel even door gaan.

Als jij een gebrek aan tijd voelt voor sporten heeft dit alles te maken met alle ballen die je hoog probeert te houden (en vaak ook om andere tevreden te houden).

De oplossing om tijd vrij te maken om te sporten is om minder te gaan doen voor anderen en meer voor jezelf.

Want wat zeg je eigenlijk als je geen tijd hebt om te sporten? Eigenlijk zeg je dat je je eigen gezondheid niet belangrijk vind.

En wat gebeurd er als je hier een langere tijd niets mee doet? Precies. Jij wordt onzekerder, je voelt je futloos en je schaamt je misschien wel voor je lichaam.

En wat doet dit met het gezin? Die zien een moeder die gestresst is, die kort voor de wagen is, die weinig kan hebben en die alleen maar loopt te rennen en te vliegen voor anderen.

Leren om nee te zeggen

Wat zou er gebeuren als je één avond in de week tijd voor jezelf neemt om je gezondheid naar een hoger level te brengen? Denk je direct: "Hoe dan, waar moet ik die tijd vandaan halen?"

Ik zal je helpen.

Door te beginnen met nee te zeggen tegen:

  • Die vriendin? Ze begrijpt het vast als je een andere keer afspreekt.
  • Een Netflix-avond? Misschien kunnen jullie één avond overslaan.
  • Kinderen naar bed brengen? Deel deze taak met je partner.
  • Constant op je telefoon kijken? Leg hem eens weg.
  • Het huis opruimen? Morgen weer een dag. 

Als je dit allemaal laat vallen op een avond kan je mij niet vertellen dat je jezelf niet hebt vrijgespeeld voor een moment om te sporten.

Start met 'nee' te zeggen tegen anderen, zodat je meer tijd voor je eigen gezondheid kunt vrijmaken.

Zodra je begrijpt dat sporten meer is dan alleen een middel voor een fit lichaam, dat het essentieel is voor een gezonde levensstijl en je er een overvloed aan energie van krijgt, zul je merken dat het eenvoudiger wordt om die routine vast te houden.

Vertel jezelf dat je een moeder bent die wekelijks sport. Heb vertrouwen in die mindset, en je zult innerlijke balans vinden, waardoor je met alle toewijding er kunt zijn voor je gezin.

Startersprogramma

Mochten deze woorden b ij je binnen komen en voel je de drang om in actie te komen, dan wil ik je van harte uitnodigen ons 4-weekse outdoor startersprogramma 'Van Nul naar Fit' te verkennen. Dit programma is speciaal samengesteld voor moeders die na een sportpauze van meer dan 6 maanden niet weten waar te starten.
Over de schrijver
Wij van Believe in helpen vrouwen op de meest effectieve manier een gezond gewicht te laten bereiken en vooral ook te behouden. Dit doen wij fysiek (groepstrainingen, small group trainingen, personal training) en digitaal (cursussen, blogs, video's, webinars). Laat je inspireren en zet jezelf en je gezondheid op nummer 1.
Reactie plaatsen