Sinds ik terug ben van vakantie is de knop weer omgegaan. Van lekkere wijntjes, borrelplankjes, bitterballen en veel sushi naar soepjes, salades, water en vooral een stuk meer beweging. De afgelopen tijd heb ik op instagram mijn gerechten gedeeld en ik kreeg regelmatig de vraag of ik de recepten wilde delen. Nu ben ik zelf echt geen keukenprinses en kook ik vaak omdat het voelt als ‘moeten’. Want tja…gezond eten zit niet in een verpakking maar dien je toch echt zelf vers te bereiden. Met die intentie lukt het me dus wel altijd om gezonde gerechten te maken.
Ik ben nu in de fase waarbij ik in de middag vaak een salade maak voor de lunch. In de herfst wordt dat meestal weer een soep-fase ;). Ik bereid altijd al een groot deel van de salade voor. Dan bak ik de kip en snijd ik de groenten de avond van te voren zodat ik alleen nog maar alles hoef samen te voegen. Dat geeft me altijd rust. En als ik ’s middags honger krijg hoef ik niet eerst nog de kip te snijden, marineren en te bakken. Veel te veel werk toch?
Oke, in deze blog deel ik dus 3 gezonde kip salades met je. Het zijn echt hele simpele recepten met makkelijke ingrediënten en in een handomdraai gemaakt. Niet dat je dit niet zelf zou kunnen bedenken maar soms heb je gewoon echt geen inspiratie. Dus, ik hoop dat ik je inspireer om die boterham eens te vervangen voor een lekkere salade. Enjoy!
! Alle recepten zijn op basis van 1 persoon. De gemiddelde bereidingstijd van de recepten is rond de 10 à 15 minuten. Je kan er ook voor kiezen om de recepten direct voor 2 dagen te bereiden. Verdubbel dan de ingrediënten.
Kip salade met pesto
Ingrediënten
- 1 kipfilet (200 gr)
- halve komkommer
- 8 cherrytomaatjes
- handje walnoten
- 1el sesamzaadjes
- 3 el pesto (mijn favoriet is de pesto van de Liddl, geloof me!)
- veldsla
- kip kruiden
- olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes en marineer deze met kip kruiden en een scheutje olijfolie. Bak de kip vervolgens in een koekenpan in ongeveer 5 minuten gaar. Laat na afloop de kip even afkoelen.
- Snijd de komkommer in kleine stukjes en halveer de cherrytomaatjes.
- Pak een bord of kom en leg allereerst de veldsla op het bord. Hoeveel veldsla je wilt is aan jou.
- Vervolgens voeg je de komkommer, cherrytomaatjes, walnoten en kip toe.
- Voeg de pesto en sesamzaadjes toe.
- Voeg eventueel een klein scheutje olijfolie toe.
Voor stap 1 en 2 kan je er ook voor kiezen om te mealpreppen.
Kip salade met zoete aardappel en yoghurtdressing
Ingrediënten
- 1 kipfilet (200 gr)
- 1 zoete aardappel
- 1 gekookt eitje
- 1 rode paprika
- 4 bolletjes mozarella
- ijsbergsla
- komkommer
- 3el yoghurt (grieks)
- kipkruiden
- peper en zout
- olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes en marineer deze met kip kruiden en een scheutje olijfolie. Bak de kip vervolgens in een koekenpan in ongeveer 5 minuten gaar. Laat na afloop de kip even afkoelen.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de paprika in kleine blokjes en bak deze tegelijkertijd in een koekenpan in ongeveer 7 minuten gaar.
- Zet een pannetje water op het vuur en kook daarin het ei in ongeveer 4 minuten. Ik vind het lekker als deze half hard / half zacht is.
- Halveer de mozarella bolletjes.
- Pak een bord of kom en leg allereerst de ijsbergsla op het bord. Hoeveel ijsbergsla je wilt is aan jou.
- Voeg alle ingrediënten toe.
- Tot slot gaan we aan de slag met de yoghurtdressing. Pak een komkommer en rasp deze. Leg de rasp in een kom en voeg daaraan 2 a 3 eetlepels yoghurt toe. Meng alles door elkaar en breng de dressing op smaak met peper en zout.
- Voeg de dressing als topping toe en eet smakelijk!
Voor stap 1, 2 en 3 kan je er ook voor kiezen om te mealpreppen.
Kip salade met burrata en gegrilde courgette
Ingrediënten
- 1 kipfilet (200 gr)
- halve bol burrata
- 1 courgette
- komkommer
- 8 cherrytomaatjes
- handje edamame boontjes (optioneel)
- pesto
- veldsla
- kipkruiden
- olijfolie extra vierge
- basilicum (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes en marineer deze met kip kruiden en een scheutje olijfolie. Bak de kip vervolgens in een koekenpan in ongeveer 5 minuten gaar. Laat na afloop de kip even afkoelen.
- Snijd de courgette in dunne plakjes. Zet een grilpan op het vuur en gril de courgetteplakjes. Het is handig om direct een hele courgette te grillen zodat je de overige plakjes weer kunt gebruiken voor bij een andere lunch of diner.
- Snijd de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes.
- Pak een bord of kom en leg allereerst de veldsla op het bord. Hoeveel veldsla je wilt is aan jou.
- Voeg alle ingrediënten toe (kip, courgette, komkommer, cherrytomaatjes) toe.
- Ik voeg bij deze salade ook edamame boontjes toe. Ik heb ontdekt dat je ze kunt kopen bij een toko (ook vast bij jou in de buurt). En dat je hier voor ongeveer een halve kilo rond de €2,50 betaald. In de supermarkt vele malen duurder dus een goede bespaartip. Daarnaast zijn edamame boontjes rijk aan eiwitten. Je kan ze van te voren nog 6 tot 8 minuten koken. Maar rauw eten kan ook.
- Snijd de burrata door midden en leg de halve bol als topping op de salade.
- Maak de salade af met wat pesto en voeg eventueel nog een aantal basilicumblaadjes toe.
Voor stap 1 en 2 kan je er ook voor kiezen om te mealpreppen.
Dat waren ze! Mijn 3 gezonde kip salades die je in een handomdraai maakt en goed kunt eten als lunch. Geloof mij. Dat 4 uur dipje voorkom je hiermee want met deze echte en verse ingrediënten creëer je een stevige bodem en verzadigd gevoel. Ga jij één van deze salades binnenkort maken als lunch. Leuk als je een berichtje achterlaat.