Hoe je in 2022 een gezonde levensstijl wilt creëren
03 januari 2022 
5 min. leestijd

Hoe je in 2022 een gezonde levensstijl wilt creëren

Waarom blijven zoveel vrouwen altijd cirkelen in dezelfde patronen? Waarom lukt het vrouwen vaak niet om consistent 2 keer in de week te sporten. Om het lichaam te voeden in plaats van te vullen. Om de aandacht te verschuiven van het fysieke element (ik wil afvallen, een betere conditie) naar het mentale element (ik wil meer zelfvertrouwen, ik wil een krachtige mindset).


Er zijn 3 oorzaken waarom het niet lukt om een gezonde levensstijl te creëren en behouden:

1. Vrouwen willen veel te snel resultaat behalen

2. Vrouwen focussen zich alleen op het fysieke elementen

3. Vrouwen hebben er niet alles voor over om hun doel te bereiken


En vooral de eerste en de laatste is een belangrijk punt waarin je een belangrijke shift kunt maken. Geef jezelf eens echt de tijd om je levensstijl te veranderen.


Wat zou er gebeuren als je jezelf wel de tijd geeft en geduldig bent in het behalen van je gewenste doelen?

Je geeft een signaal af aan je lichaam dat je op dit moment accepteert wie je bent en hoe je eruit ziet. Het maakt niet uit wat je graag wilt bereiken. Als je besluit om jezelf de tijd te geven dan ga je je automatisch richten op het creëren van gezonde gewoontes."Gezonde gewoontes creëren is de sleutel naar een blijvende, fitte en gezonde levensstijl."Stop dus met die eisen stellen aan jezelf. Stop met roepen dat je 10 kilo wilt afvallen. Dat je fitter op wilt staan. Dat je strakker en slanker wilt worden.


Verleg de focus van gewenste doelen hebben naar gezonde gewoontes creëren. Iedere dag, stap voor stap.


 • Pak 8 uur slaap per dag
 • Zeg iedere ochtend hardop 3 dingen waar je dankbaar voor bent
 • Wandel
 • Squat
 • Doe burpees
 • Daag je lijf uit tijdens het sporten
 • Ontbijt
 • Drink water
 • Creëer rust in je hoofd en overzicht in je huis


Wat zou er gebeuren als je iedere dag een stapje beter wordt. Iedere dag nieuwe kleine gewoontes implementeert in je leven.

Eerste dagen voelt het onwennig. Na een week voel je de trots en blijdschap. Na een maand wil je niet meer anders.


Niet doen: Fysieke doelen stellen zonder stappenplan.

Wel doen: Dagelijks kleine stappen. Geduld. Focus op gewoontes creëren. Wat zou er gebeuren als je je focust op het mentale element in plaat van het fysieke element?


Er is natuurlijk niets mis met een strakker lichaam willen hebben. De zwangerschapskilo's willen kwijtraken. Meer energie en meer tijd voor jezelf willen inplannen.

Er is wel iets mis met de volgorde waarin we onze levensstijl willen veranderen.Hoe bouw je een huis?Als het goed is wil je eerst een sterke fundering. Dan ga je de muren erop zetten. Dan kan je verder met de tweede verdieping, de ramen en deuren en het dak.

Als de fundering staat voor gedrag. de muren voor structuur. de tweede verdieping voor voeding. de ramen en deuren voor beweging en het dak voor ontspanning.


Bedenk dan eens hoe veel vrouwen een huis bouwen?


Veel vrouwen zullen direct de ramen en deuren willen plaatsen zonder dat er nog een muur staat. Veel vrouwen willen die tweede verdieping erop knallen zonder dat er een fundering is.

Keer op keer stort het huis in elkaar als je je allereerst op de fysieke elementen blijf richten (sport en voeding).

Ga dit jaar alsjeblieft een sterke fundering bouwen. Ga werken aan een sterke mindset. Bouw een stevige structuur en dan volgt de rest vanzelf!Niet doen: Ramen en deuren plaatsen zonder dat er nog een muur staat. Focus op sport en voeding zonder een sterke mindset en structuur te hebben.

Wel doen: Fundering bouwen. Verstevigen en wekelijks sterker maken. Gedrag en mindset benaderen als een spier die wekelijks sterker wordt en vanuit die mindset je doelen behalen.


Wat zou er gebeuren als je echt besluit om voor je doel te gaan?


Hier zit de grootste valkuil voor veel vrouwen. We willen zoveel maar er ook echt voor gaan vraagt om een hele andere benadering.


 • Hoe het vaak gaat

Je kijkt in de spiegel en bent ontevreden over je lichaam. Je besluit om 10 kilo af te willen vallen (focus op eindresultaat).

Met dit eindresultaat als je focuspunt wil je zo snel mogelijk die kilo's eraf. Je besluit om 4 keer in de week te sporten, een dieet te gaan volgen. Alles om je einddoel zo snel mogelijk te behalen.

Na 4 weken ben je kapot en train je op je reserves. Je merkt dat je bent afgevallen maar niet zoveel als je had gewild. De moed zakt je in de schoenen en de motivatie ebt weg. Je valt weer terug in je oude gewoontes en de kilo's komen even hard weer terug.


 • Hoe je in 2022 je doelen wilt benaderen

Je komt in actie omdat je het besloten gezonder te willen gaan leven. Je merkt dat je steeds minder tijd hebt voor jezelf en het sporten er vaak bij in laat schieten. Dat wil je anders en je besluit om er voor te gaan!

Na een paar weken ben je nog steeds bezig om vanuit het uitgangspunt: ik wil een gezondere levensstijl jouw gezonde gewoontes te creëren. Het sporten gaat zo goed dat je al een 2 kilo kwijt bent. Je merkt dat je sterker wordt.

Dit geeft je des te meer motivatie om door te gaan. Je voelt je fitter en energieker. Je bent een stuk blijer en gelukkiger. Je bent nu klaar om ook je voedingspatroon onder de loep te nemen terwijl je ook je sportroutine blijft behouden.


Actie > Resultaat > Motivatie

Motivatie > Actie > Resultaat


Eerst wil je actie, vanuit je actie volgt het resultaat en dat levert motivatie op om door te gaan.

Wacht je op motivatie om in actie te komen dan zal je kortstondige resultaten behalen en je huis zal keer op keer instorten.Ik hoop dat jij dit jaar een sterke fundering gaat bouwen. Dat je durft te kiezen voor jezelf en je gezondheid. Dat je dagelijks kleine stappen zet en de focust legt op het creëren van gezonde gewoontes. Dat je in actie komt, je verantwoordelijkheid pakt en die excuses zoals: geen tijd, te moe, lukt toch niet, lekker achterwege laat.


Het is tijd om in actie te komen. Om jezelf een gezonde levensstijl te gunnen. De komende 16 weken is dat precies wat we gaan doen met het online 'back on track' programma. Benieuwd hoe jij een prachtig huis bouwt met een ijzersterke fundering?


Over de schrijver
Wij van Believe in helpen vrouwen op de meest effectieve manier een gezond gewicht te laten bereiken en vooral ook te behouden. Dit doen wij fysiek (groepstrainingen, small group trainingen, personal training) en digitaal (cursussen, blogs, video's, webinars). Laat je inspireren en zet jezelf en je gezondheid op nummer 1.
Reactie plaatsen