Van Dieet naar Levensstijl

Uit de poll vanuit de instagram stories bleek dat veel vrouwen geïnspireerd willen worden over het topic: voeding. Logisch want voeding is één van de belangrijkste pijlers voor het creëren van een healthy lifestyle.

Je hoort vaak om je heen dat voeding voor 80% bepaalt welke resultaten je behaald en sport slechts 20%. Ik ben het daar mee eens.

Waarom we eten is heel simpel. We eten om in leven te blijven. Als we niet eten dan gaan we simpelweg dood. Als ons lichaam geen vocht binnen krijt idem.

Het hele idee van eten om te overleven is in deze tijd niet meer van toepassing. Op iedere hoek van de straat kan je namelijk eten. Tegenwoordig eten we omdat het gezellig is, als we emotioneel zijn of iets te vieren hebben.

We leven in een consumptie maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat 13 procent van ons eten in de afvalbak verdwijnt. Dat is zo’n 40 kilo voedsel per persoon, per jaar. Schokkend, vind je niet?

Na een periode van overconsumptie besluiten we om te gaan diëten. Om al het voedsel wat nu in ons lichaam afgebroken is en opgeslagen ligt in vetcellen er zo snel mogelijk weer af te krijgen.

Dat is het grote probleem anno 2019. We willen alles meteen, direct, nu! Als je kleding hebt geshopt en het is de volgende dag binnen. Ja, daar worden wij vrouwen blij van. Maar zo werkt het niet met ons lichaam maar verwachten dit wel. Ook voor ons lichaam willen we korte termijn oplossingen en daarom slaan we massaal aan detoxen, shakes, pillen en diëten.

Ik heb een wake up call voor je. Deze korte termijn oplossingen werken niet op de langere termijn. Tuurlijk val je af wanneer je je calorie inname drastisch verminderd. Je verliest vooral vocht en wellicht een beetje vet. Maar na deze korte periode ben je chagrijnig, trillerig en heb je behoefte om terug te gaan naar je normale eetpatroon. Wat er dan gebeurd? Juist ja, je komt vaak meer kilo’s aan dan voor het dieet.

KORTE VS LANGE TERMIJN OPLOSSING

Tijdens het dieet creëer je een calorietekort. Uit het natuurlijke mechanisme van jouw lichaam zal het terugwillen naar homeostase oftewel evenwicht. Je lichaam beschermt jou tijdens de dieetperiode omdat het er vanuit gaat dat er schaarste is. Je lichaam verkeerd dan in de reservestand en spaart energie. Jouw metabolisme vertraagt hierdoor enorm. Dit gebeurd tijdens het dieet maar ook wanneer het dieet voorbij is en je weer terugkeert naar je normale voedingspatroon. Je lichaam staat nog steeds in de reservestand, de stofwisseling werkt traag dus je hebt een hele grote kans dat je met je normale voedingspatroon juist weer kilo’s aankomt. Gevolg: kilo’s erbij, terug op dieet, jojo-effect. We verkeren in een vicieuze cirkel.

Om dit patroon te doorbreken zal je in plaats van korte termijn oplossingen je blik willen verbreden naar lange termijn oplossingen. Een dieet focust zich enkel op de pijler voeding maar een gezonde levensstijl richt zich op mindset, structuur, beweging, ontspanning en voeding.

Naar mijn mening heeft een gezonde levensstijl als uitgangspunt: de juiste balans creëren op het gebied van mindset, beweging, voeding en ontspanning. Deze vier pijlers zorgen voor een dagelijks proces van vallen en opstaan. Je ontdekt gaandeweg wat bij jou past en wat niet. Je zult je oude gewoontes vervangen voor nieuwe gewoontes. Rondom deze gewoontes zul je rituelen gaan ontwikkelen en dat resulteert in een georganiseerd en geautomatiseerd systeem welke je comfort, geluk en energie brengt.

Nee, het afvallen zal niet zo snel gaan als bij een dieet. Maar de kilo’s die je verliest zullen niet meer terugkomen!

Ik heb het dieet (korte termijn) en een gezonde levensstijl (lange termijn) procesmatig weergegeven.

Korte termijn oplossing: Een dieet

Lange termijn oplossing: Een gezonde levensstijl

Wees eens eerlijk tegen jezelf? Ben jij regelmatig op dieet of bezig met het creëren van een consistente levensstijl met gezonde en verantwoorde keuzes?

STAP IN DE JUISTE CYCLUS

Believe in inspireert, begeleidt en coacht vrouwen volgens deze lange termijn oplossing. Zit jij vast in de vicieuze cirkel van de korte termijn oplossingen? Tijdens het commitment programma doorbreken wij met jou deze cyclus en stappen we in de juiste cirkel. We gaan op zoek naar de balans welke past in jouw levensstijl en bouwen een nieuwe, positieve en sterke cyclus met nieuwe gewoontes, rituelen en routines.

Ben jij er klaar voor om samen met Believe in een nieuwe cyclus in te stappen? Laat je inspireren door ons commitment programma waarbij we met een groep van maximaal 6 vrouwen de succesformule toepassen voor gewichtsverlies, geluk en balans.

Meer informatie over het commitment programma